De Sniep plat voor twee woontorens: ‘Ik ben nu 55 en ik zie me dit niet nog twintig jaar doen’

Hotel-restaurant De Sniep maakt plaats voor twee woontorens met 132 woningen en parkeerkelders als het aan projectontwikkelaar Chronos Groep ligt. Eigenaresse Inge van der Burg wil haar zaak verkopen.

Voor de bouw van de twee woontorens moet het karakteristieke pand van De Sniep op de hoek van de Broekwegschouw en de Zwaardslootseweg plat. Het restaurant, hotel en partycentrum ziet er klassiek uit, maar is een gebouw van 20 jaar oud dat staat op de plek van een boerderij die eind jaren 70 al was omgebouwd tot horeca. Die voormalige boerderij brandde in 1998 af, waarna de huidige De Sniep werd gebouwd. Het is een bekende trouw- en feestlocatie voor veel Zoetermeerders.

De Katwijkse projectontwikkelaar Chronos heeft bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van twee woontorens met parkeerkelders en het aanleggen van een in-/uitrit naar de Broekwegschouw. Chronos wil een appartementencomplex van acht bouwlagen op de plek van het restaurant en een woontoren van vijftien verdiepingen daar achter, op de plek van het hotelgebouw. Met de bewoners van vier woningen aan de Broekwegschouw is al overeenstemming bereikt over de hoogtes en het verkeersplan.

Het gaat om huur- en koopappartementen: 87 koopappartementen van ongeveer 80 vierkante meter voor senioren en 45 huurwoningen van zo’n 60 vierkante meter voor starters of alleenstaanden. Volgens Patrick Damen van Chronos is het aantal parkeerplekken in het bouwplan ‘meer dan is vereist.’ 

Openbaar

De torens kijken uit over het groen van het Binnenpark. Damen: ,,Op deze manier kunnen meer mensen van het groen en het uitzicht genieten dan dat we er een paar vrijstaande woningen zouden neerzetten.” Over het terrein komt een nieuwe weg met een inrit op de Zwaardslootseweg en een uitrit op de Broekwegschouw. ,,De weg wordt openbaar en daarmee is het Binnenpark ook beter bereikbaar”, zegt Damen. 

Het bouwplan is sinds gisteren te bekijken op de website wonenindesniep.nl. Volgens Damen is zijn bedrijf al langer met de gemeente in overleg over de plannen. Met de aanvraag begint de vaak lange procedure voor goedkeuring, zeker omdat er nu geen woonbestemming op de grond zit.

Bestaansrecht

Eigenaresse Inge van der Burg (55) van De Sniep bekijkt het mogelijke afscheid van haar bekende horecazaak zakelijk en toch ook met enige weemoed. ,,Of dit een emotioneel moment is? Ik weet natuurlijk niet of dit plan doorgaat. Ik loop hier al vanaf mijn dertiende rond, mijn ouders begonnen deze zaak 42 jaar geleden. Ik ben al langer aan het kijken hoe het verder moet met De Sniep. De gemeente gaf de afgelopen jaren veel horecavergunningen af en nu komt er nog een hotel met casino bij in Zoetermeer. Heeft De Sniep dan nog bestaansrecht, heb ik me vaak afgevraagd.” 

,,Daar komt bij dat mijn kinderen geen zin hebben om dit bedrijf voort te zetten. Ik ben nu 55 en ik zie me dit niet nog twintig jaar doen. Ik kwam de mensen van Chronos tegen en vroeg ze een onderzoek naar woningbouw op deze plek te doen. Er is op dit moment tenslotte meer behoefte aan woningen.”

De coronacrisis speelde geen rol in de beslissing, zegt ze beslist. ,,We zijn hier al veel langer mee bezig en na 42 jaar ondernemen zijn we echt niet failliet hoor. Ons hotel is open en heeft gasten, en ik hoop dat de rest van onze horeca zo snel mogelijk weer open mag. We zijn nog niet weg. De naam De Sniep blijft in ieder geval voortbestaan”, zegt Van der Burg, verwijzend naar de naam van het bouwplan. 

Bron: https://www.ad.nl/zoetermeer/de-sniep-plat-voor-twee-woontorens-ik-ben-nu-55-en-ik-zie-me-dit-niet-nog-twintig-jaar-doen~a47d90ce/

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]