‘Je staat als burger een eind achter’

Omwonenden van hotel/restaurant De Sniep zijn overvallen door de plannen voor de bouw van twee woontorens op het terrein van De Sniep. Zij ontvingen daarover 4 februari een brief van de gemeente, terwijl de bouwplannen al eind december bij de gemeente werden ingediend. “Dan sta je als burger al en heel eind achter.” 

Door Renate Mamber

Zoetermeer – De Sniep staat op een relatief idyllisch plekje in Zoetermeer aan de rand van het Binnenpark. Het hotel/restaurant en het park werden in 2009 nog meegenomen in een visie waarin ze samen een groene schakel moesten vormen tussen het Stadshart en de Meerpolder. Nu blijkt dat sinds augustus 2019 er plannen werden ontwikkeld voor de bouw van twee woontorens. Ruud: “Dat geeft wel ongeveer de verhoudingen aan waar je als burger staat. Het is niet bevorderlijk voor het vertrouwen in de overheid.”

De twee woontorens moeten samen ruimte geven aan 132 appartementen. Een van de torens zou wel zo’n 46 meter hoog worden. “Je moet je voorstellen dat het op dit kleine stuk grond komt te staan”, zegt Ruud. “Het open karakter is dan weg. Dan sta je hier in de schaduw. Dat heeft een groot effect en impact op de natuur van het Binnenpark. Er leeft hier van alles.”

Een groepje omwonenden hield een korte enquête onder andere buurtbewoners om de meningen te peilen. Daaruit blijkt dat er velerlei zorgen leven. Dimitri: “Zorgen over waardevermindering van de huizen, over het effect van de schaduw op zonnepanelen en over verkeer- en parkeerproblemen. Je moet je voorstellen dat de bewoners van die 132 appartementen allemaal een of twee auto’s hebben. Voor het verkeer in de wijk zal dat ingrijpend zijn, terwijl kinderen hier vaak alleen lopend naar school gaan. Het zal ook parkeerproblemen opleveren, omdat de bewoners bezoekers krijgen die ergens moeten parkeren. Er zijn nu al parkeerproblemen in deze wijk, omdat mensen van de kantoren hier hun auto’s plaatsen.”

De omwonenden uit de Stroken, de Hoven, de Schouwen en de Zijden zijn op het moment bezig zich te verenigen in een organisatie. Ze gaan nog overleggen over wat die organisatie precies beoogt en welke doelen ze gaan nastreven. Ruud en Dimitri zouden in ieder geval graag laagbouw zien in plaats van hoogbouw.

Ondertussen moet de gemeenteraad zich nog over de plannen buigen. Locatie De Sniep heeft nu de bestemming horeca. Dat betekent dat er niet zomaar woningen mogen worden gebouwd. Projectontwikkelaar Chronos heeft een aanvraag ingediend om een omgevingsvergunning te krijgen voor de plannen. Het college heeft de bevoegdheid deze te verlenen, maar daarvoor moet eerst de gemeenteraad verklaren dat er geen bedenkingen zijn tegen het plan: de zogeheten Verklaring van geen bedenkingen. De gemeenteraad heeft 26 weken de tijd om te beslissen over de verklaring.

Bron: https://www.streekbladzoetermeer.nl/nieuws/algemeen/1047115/-je-staat-als-burger-een-eind-achter-

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]