Bewoners tegen woontorens De Sniep: ‘Parkeerdrama, geen privacy en waardevermindering huizen’

Twee woontorens bij De Sniep? Buurtbewoners moeten er niet aan denken. Zij komen binnenkort in opstand tegen de bouwplannen.

Spreek een willekeurige buurtbewoner rond De Sniep aan en vraag naar de mening over de twee mogelijke woontorens. Velen zullen hun ergernis uitspreken over de sloop van hotel-restaurant De Sniep en de vervangende woontorens. Ze zijn onder meer bang voor parkeerproblemen.

Projectontwikkelaar Chronos Groep heeft bij de gemeente een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van twee woontorens met parkeerkelders. Chronos wil een appartementencomplex (45 huurwoningen) van acht bouwlagen neerzetten op de plek van het bekende restaurant en een woontoren (87 koopappartementen) van vijftien verdiepingen op de plaats van het hotel. Over het terrein komt een nieuwe weg met een inrit op de Zwaardslootseweg en een uitrit op de Broekwegschouw.

Groepsapp

Via een groepsapp met ongeveer 65 buurtbewoners is men druk bezig een werkgroep op te richten. De verenigde bewoners presenteren eind volgende week een eigen website waarin zij duidelijk maken waarom zij tegen de bouwplannen zijn.

De meest gehoorde vrees is dat het parkeerprobleem in de wijk verder toeneemt. In de bouwaanvraag zijn in totaal 118 parkeerplaatsen opgenomen (80 in de parkeerkelder en 38 op straatniveau), mogelijk onvoldoende. ,,Het is nu al een drama om te parkeren. En bij de rotonde hier staat altijd een file in de ochtenduren en aan het eind van de middag. Ik ben bang voor meer verkeersongelukken, vooral met de Prinses Margrietschool vlakbij”, zegt Ed de Jong, die aan de Antigoneschouw woont.

,Ik ontstak in woede toen ik het hoorde”, vervolgt De Jong. ,,We moeten voortaan tegen zo’n gigantische toren gaan aankijken. Ik ben bang voor waardevermindering van ons huis. We krijgen minder zonuren door de schaduw van die torens. Handig voor al die zonnepanelen.”

‘Vergoeding’

Een bewoonster van een van de vier huizen aan de Broekwegschouw, pal tegenover De Sniep, laat weten dat zij van Chronos niet mogen reageren vanwege een overeenkomst die zij sloten over de hoogtes en het verkeersplan. ,,Het bevreemdt mij dat zij een vaststellingsovereenkomst overeen zijn gekomen. Als zij niets mogen zeggen van de ontwikkelaar, zullen zij waarschijnlijk een vergoeding hebben gehad”, zegt een bewoonster die anoniem wil blijven.

Jongeren in de wijk zijn blij dat er voor hen meer woonruimte komt in de stad, maar staan niet niet te juichen om de manier waarop. ,,Als er opeens hoge torens in je achtertuin staan, wordt het een ander verhaal. Het past niet bij het plaatje van de wijk. Ik schrok ervan toen ik de eerste tekeningen zag”, zegt Mitchell van Eijsden uit de Carmenschouw. ,,Het groene gevoel van het Binnenpark verdwijnt door die hoge gebouwen”, denkt de 27-jarige Ingmar Verschoor.

Vragen

Buurtbewoners ontvingen onlangs van de gemeente een brief om de buurt ‘actief te betrekken bij de uitwerking van het plan’, leest Michiel Steenbergen voor. ,,We zitten met zo veel vragen, bijvoorbeeld over de toenemende verkeersdrukte door twee nieuwe inritten en het bestemmingsplan dat opeens verandert van horeca naar wonen. Bovendien moeten bezoekers bij ons in de wijk parkeren, omdat bij De Sniep te weinig plekken zijn voor bewoners.”

,,Mijn eetkamer, woonkamer en twee slaapkamers zitten aan de kant van De Sniep”, zegt mevrouw Levert, die uitkijkt op de voorgevel van het restaurant. ,,Ik ben helaas medisch afgekeurd, dus heb veel behoefte aan een prettige woonruimte. Dat wordt mij ontnomen. Ik heb geen privacy meer. Vooral de manier waarop het allemaal gaat, steekt ons. Wij zijn niet ingelicht en hoorden het van een buurtbewoner, die de omgevingsaanvraag in onze buurtapp doorstuurde. Toen barstte de bom. We hopen allemaal dat er géén woontorens komen.”

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]