‘Nieuwe wijk Entree enorme kans voor de stad’

B en w hebben grote plannen met de Entree. Dit gebied aan weerskanten van de Afrikaweg en rond de Mandelabrug moet in de komende tien tot vijftien jaar uitgroeien tot een nieuwe wijk met ruim 4500 woningen.

Wethouder Marc Rosier spreekt van een ‘enorme kans voor de stad’. In de nieuwe wijk zal volgens hem vooral gebouwd worden voor jongeren, starters en de zogenoemde ‘emptynesters’. Dat zijn senioren van wie de kinderen het huis verlaten hebben en die dus behoefte hebben aan een kleinere woning.

De verdeling van de woningen, vooral appartementen in woonlagen, is volgens eerder gemaakte bouwafspraken: 27 procent ervan wordt volgens Rosier bestemd voor goedkope huur, 25 procent valt in het middensegment en 48 procent wordt vrije sector en koopwoningen.

In de wijk komt ook hoogbouw, vertelt de wethouder. ,,Rond de Afrikaweg gemiddeld 25 tot 35 meter, met uitschieters naar 60 meter op een drietal plekken.’’

Aan de Boerhavelaan wordt niet hoger gebouwd dan 15 tot 25 meter, maar wel met een paar hogere punten tot maximaal 40 meter. Bij de Mandelabrug moeten de echte reuzen verrijzen: daar voorziet het plan in hoogbouw tot wel 120 meter.

De Afrikaweg moet vooral de uitstraling krijgen van een stadsstraat waar mensen wonen en werken, legt Rosier uit. Dat betekent ook dat de maximumsnelheid daar van 70 per uur wordt teruggebracht naar 50 per uur.

De bestaande weg blijft in het plan behouden, maar wel worden de rijbanen smaller gemaakt en komen er groenstroken. In februari is de gemeenteraad aan zet om al dan niet groen licht te geven voor de uitvoering van het plan.

Bron: https://www.ad.nl/zoetermeer/rijk-steunt-met-11-5-miljoen-snellere-bouw-betaalbare-woningen-de-entree~a418a36c/

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]