Streep door woontorens De Sniep, ontwikkelaar komt met aangepast plan

Streep door woontorens De Sniep, ontwikkelaar komt met aangepast plan

Gaat het plan voor twee woontorens in plaats van De Sniep wel door? De gemeente wil dat ontwikkelaar Chronos niet hoger dan vier en zeven verdiepingen bouwt. Chronos komt nu met een aangepast plan.

De plannen voor nieuwbouw op de plek van De Sniep zijn al sinds 2020 bekend. Deze week kwam echter naar buiten dat het college van b &w spelregels opstelde voor Chronos. De Katwijkse ontwikkelaar wilde in eerste instantie twee woontorens bouwen van acht en vijftien verdiepingen. Vanuit de buurt was er veel weerstand tegen dit plan.

Uit de randvoorwaarden van de gemeente blijkt dat het hoogste gebouw niet hoger dan zeven verdiepingen mag worden. De andere slechts drie tot vier verdiepingen. ,,De gemeente heeft de randvoorwaarden volledig gebaseerd op die eerste plannen”, reageert Dimitri van Hoven, voorzitter van Monoliet. Buurtbewoners verenigden zich in deze belangenorganisatie voor laagbouw rondom het Binnenpark. ,,Bij de laatste bijeenkomst kregen we een gebouw te zien dat langzaam oploopt richting het park. Dat was dus één complex, niet twee woontorens.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chronos wil natuurlijk zoveel mogelijk bewoners op dat stukje grond hebben – Dimitri van Hoven

Chronos laat nu weten dat het idee voor twee woontorens is losgelaten. Dat is met de nieuwe spelregels niet rendabel. De Katwijkers gaan nu voor één gebouw dat trapsgewijs oploopt naar zeven lagen. Het aantal woningen wordt in dit aangepaste plan verlaagd van 132 naar ongeveer 100. ,,De footprint van het nieuwe gebouw is groter, maar twee losstaande gebouwen zijn duurder om te maken. Misschien krijgt niet iedereen helemaal zijn zin, maar dit is een resultaat waar we denk ik allemaal mee kunnen leven. We verwachten nog wel twee jaar nodig te hebben om tot een definitief plan te komen”, meldt Patrick Damen van Chronos.

Nadat de gemeenteraad heeft gestemd over de randvoorwaarden kan Chronos verder met het uitwerken van de aangepaste plannen, zoals oppervlakte van woningen en prijzen.

,,Chronos wil natuurlijk zoveel mogelijk bewoners op dat stukje grond hebben’’, zegt Van Hoven. ,,De gemeente moet onpartijdiger zijn en bedenken aan wat voor type woningen behoefte is, zoals starters- en seniorenwoningen.” In de nieuwe plannen staat dat er een voorkeur is voor levensloopbestendige woningen voor de zogenoemde empty nesters uit Buytenwegh en De Leyens.

Bedenkingen

Monoliet heeft ook bedenkingen bij de stadstuin, de parkeerkelder en mogelijke verkeersproblemen. In de omgeving komen meer woontorens, zoals bij 70LUX en het voormalige ABN Amro-kantoor. Van Hoven: ,,Dan krijgen we sowieso een probleem qua verkeer, omdat er opeens veel bewoners bijkomen. Wij zijn blij met de inspraak die we kregen, maar blijven bij ons standpunt van max vier bouwlagen. Het liefst behouden we het mooie pand van De Sniep, maar we begrijpen dat het helaas niet kan.”

Voor de nieuwbouw moet het karakteristieke pand van De Sniep plat. Het restaurant, hotel en partycentrum oogt klassiek, maar is iets meer dan 20 jaar oud. Het staat op de plek van een boerderij die eind jaren 70 al was omgebouwd tot horeca. Die voormalige boerderij brandde in 1998 af, waarna de huidige De Sniep uitgroeide tot een begrip in de stad.

Herinnering

Hoewel de nieuwbouw dezelfde naam heeft gekregen, zal het bekende hotel, restaurant en partycentrum definitief verdwijnen. Eind vorig jaar hield voormalig eigenaresse Inge van der Burg, die geen opvolger had, een succesvolle uitverkoop. De vazen, lampen, banken en schilderijen vlogen de deur uit. Vooral mensen die er ooit trouwden wilden graag een herinnering aan De Sniep mee naar huis nemen.

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]