Eerst overleggen met de hele buurt, dan pas bouwplannen maken. Na de storm van protesten tegen de komst van woontorens overal in de stad is het stadsbestuur nu óm.
De protesten tegen nieuwbouw namen het laatste jaar in alle hevigheid toe. De nieuwe gebouwen, meestal woontorens, komen allemaal tussen of in de plaats van bestaande bebouwing, want de weilanden om nieuw te bouwen zijn zo goed als op. Zoetermeer heeft zijn grenzen bereikt maar wil de komende jaren wel zo’n 10.000 woningen bouwen. De heimachines klinken straks dus naast de deur.
De ene na de andere buurt kwam afgelopen jaar in opstand. De Sniep plat voor twee woontorens? De buurt is er niet onverdeeld gelukkig mee, op zijn zachtst gezegd. Hoge woontorens in het Stadshart? De omwonenden vrezen inkijk en parkeerproblemen. En een complex met 350 woningen aan de Eleanor Rooseveltlaan in Rokkeveen stuit ondanks veel aanpassingen nog steeds op kritiek vanuit de buurt.
Al dat verzet is de politiek niet in de koude kleren gaan zitten. Verschillende pogingen om het anders te doen strandden. En nu ligt er een voorstel van Zó! Zoetermeer dat al op veel steun in de gemeenteraad kan rekenen én nu ook van het stadsbestuur. De kern: Niet meer al delen van bouwplannen vastleggen en dan bij presentatie van het bouwplan naar de omwonenden stappen, maar vanaf dag één met de buurt praten. En: niet alleen dat ene kavel bespreken, maar alle bouwplannen die er in de buurt zijn.
Proef
Burgemeester Michel Bezuijen (inspraak) en wethouder Robin Paalvast (wonen) spreken zich positief uit over dat voorstel, maar komen met wel een belangrijke wijziging: eerst een proef houden. Ze willen al meteen na de zomer van start. Dat tot vreugde van fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó! die haar voorstel nu zo aanpast dat er tot een proef kan worden besloten.
Voor de omwonenden van de Eleanor Rooseveltlaan komt deze nieuwe opzet te laat, vreest Jan Blankenspoor van actiecomité Het Eleanor Alternatief. Omwonenden zijn faliekant tegen de bouw van Eleanor Park met 350 woningen op de hoek van de Zuidweg met de Moeder Teresasingel. Behalve dat ze de bouwplannen te hoog en te groot vinden, zit vooral de manier waarop ze er bij betrokken werden flink dwars.
Om de stilgevallen bouw vlot te trekken besloot de stad in 2018 om voor ruim 14 plekken in de stad alvast zogenoemde kavelpaspoorten vast te stellen. Daarmee was alvast vastgesteld dat er gebouwd mocht worden, hoeveel woningen minimaal en maximaal en de bouwhoogte. De buurt zou bij de uiteindelijke bouwplannen zijn zegje kunnen doen, was het idee. Maar nu de projectontwikkelaars hun plannen ontvouwen, lopen veel omwonenden te hoop tegen die al vastgelegde regels. Dat is ook in Rokkeveen het geval.
Compliment
De actievoerders van Eleanor Alternatief juichen het voorstel wel toe. ,,Ik heb Zó! al gecomplimenteerd. Ons actiecomité is het hier helemaal mee eens”, zegt Blankenspoor, die denkt dat daarmee herhaling van wat zijn buurt overkwam wordt voorkomen. ,,Onze hoop is nu dat ook al lopende projecten op deze manier behandeld worden. Ook die moeten opnieuw bekeken worden met de hele buurt op de manier zoals in dat voorstel. Dit alleen met toekomstige projecten doen, vinden wij discriminatie.”
Het aangepaste plan wordt volgende week besproken in de raadscommissie.