Slaagt opstand tegen woontorens De Sniep? Ontwikkelaar bereid om één gebouw te halveren

Artikel uit AD 26-04-2022: Link

Tekst:

AD Algemeen Dagblad

Slaagt opstand tegen woontorens De Sniep? Ontwikkelaar bereid om één gebouw te halveren

Gaat het omwonenden rond De Sniep lukken om de twee woontorens tegen te houden? Ontwikkelaar Chronos is in elk geval bereid om water bij de wijn te doen en de appartementengebouwen aanzienlijk te verkleinen. ,,Dat is nog steeds hoogbouw…”

Silvester van der Hansz 26-04-22, 08:11

Chronos Groep is bereid concessies te doen. Het oorspronkelijke plan voor 132 appartementen in twee woontorens van ongeveer 45 en 25 meter hoog stuitte op veel kritiek van omwonenden. Het restaurant, hotel en partycentrum De Sniep gaat dan tegen de vlakte. Eigenaresse Inge van der Burg verkocht de bekende trouw- en feestlocatie aan de Katwijkse ontwikkelaar.

Na drie bijeenkomsten met omwonenden en de gemeente is Chronos bereid de appartementengebouwen flink te verlagen, waarbij één zelfs wordt gehalveerd, van 8 naar 4 bouwlagen (12 meter), en de ander van 15 naar 10 bouwlagen (30 meter) wordt gereduceerd. ,,Wij hebben nog niks van deze nieuwe plannen gehoord”, reageert een verbaasde Ad Groenendaal van Monoliet, de belangenorganisatie die omwonenden opzetten.

Er worden volgende maand nog twee modellen aan de klankbordgroep getoond, laat een woordvoerder van Chronos weten. ,,Daar zijn wij nog mee bezig. Als de hoogte van gebouwen naar beneden gaat, wordt de bebouwde oppervlakte op het perceel wel vergroot. Dat kan één groter en lager woonblok worden aan het begin en naar het park toe weer wat hoger. We willen best schuiven met de hoogtes, maar het hele project op vier lagen is voor ons om financiële redenen niet haalbaar. De bouwkosten zijn momenteel enorm hoog. Daar lopen we ook tegenaan.”

,,Wij snappen ook wel dat er nou eenmaal gebouwd moet worden in de stad, maar tien verdiepingen is veel te hoog”, vindt Groenendaal. ,,Dat is nog steeds hoogbouw. Dat hoort niet in de omgeving van het Binnenpark. Onze limiet is hooguit vier verdiepingen. Kleinschalige appartementengebouwen passen veel beter bij de groene omgeving van De Sniep. Het aantasten van die groene omgeving vinden wij al verschrikkelijk. Aan het begin van het park heeft de gemeente een bordje neergezet dat we van de rust moeten genieten. Dat is nu heel wrang om te lezen.”

De vrees voor het verdwijnen van het groen is onterecht

Woordvoerder Chronos

,,Door de hoogte in te gaan, kunnen we het park om de gebouwen heen laten lopen. Door twee slanke torens is daar meer ruimte voor. De vrees voor het verdwijnen van het groen is onterecht”, aldus Chronos.

Ongelukken

Niet alleen de hoogbouw, ook de verkeersveiligheid rond de aangrenzende rotonde bij de Zwaardslootseweg speelt een rol in de afkeer van de bewoners tegen de torens. ,,Ik woon met mijn neus op die rotonde. Daar gebeuren zoveel ongelukken. Dat wordt alleen maar erger als er véél meer bewoners en dus verkeersdeelnemers bijkomen.”

Als het Chronos niet lukt om een haalbaar alternatief te maken, valt de ontwikkelaar vermoedelijk terug op het oorspronkelijke plan met 8 en 15 verdiepingen. Groenendaal: ,,We hebben al voor vertraging gezorgd. Nu hopen we het Chronos zo moeilijk te maken dat zij afhaken.”

Als er een McDonald’s komt is het alsnog gedaan met de rust

Ad Groenendaal

De vernieuwde plannen worden in mei nogmaals besproken en in juni of juli volgt de afsluitende participatiebijeenkomst met de betrokken partijen. In het derde kwartaal van dit jaar moet de gemeenteraad over de randvoorwaarden, zoals de hoogtes en hoeveelheden, beslissen.

Mochten de woontorens geen goedkeuring krijgen van de gemeente, gaat Chronos een plan ontwikkelen binnen het huidige bestemmingsplan horeca. ,,Het hotel slopen zou dan zonde zijn. Daar kunnen we misschien Oekraïners of andere vluchtelingen opvangen. Daarnaast kan een drive-thru-restaurant met de gele M komen. Dat is een optie.” Groenendaal: ,,Als er een McDonald’s komt is het alsnog gedaan met de rust…”

Aanbevolen artikelen

[instagram-feed]